Geld besparen in de herfstmaanden

De herfst is officieel begonnen en dat merken we direct. De temperatuur is al flink gedaald en het wordt weer steeds vroeger donker. Veel mensen zien de herfst als een gezellig en knus jaargetijde, maar voor de portemonnee is deze periode een stuk minder aantrekkelijk. De verwarming gaat in veel woningen weer aan de lampen branden steeds langer. Met de volgende tips kun je ook tijdens de herfst eenvoudig geld besparen.

Tip 1: zet de thermostaat een graadje lager

Gemiddeld gezien bespaar je met iedere graad waarmee je temperatuur verlaagt ongeveer 7 procent op je gasverbruik. Het hoeft niet altijd 20 a 21 graden in huis te zijn, ook met 19 graden is het goed te doen! Is het wat aan de frisse kant, dan ligt er vast wel ergens een trui binnen handbereik. Zet de verwarming ook altijd een uur voordat je de deur uit gaat of gaat slapen omlaag. Het blijft namelijk nog lang genoeg warm in huis.

Tip 2: sluit tussendeuren en breng tochttrips aan

Door de deuren van de ruimten waar je geen gebruik van maakt te sluiten (en de radiatoren uit te zetten) houd je de warmte beter vast. Daarnaast gaat er altijd veel warmte verloren door de kieren bij ramen en deuren. Je kunt dit probleem eenvoudig aanpakken door tochtstrippen aan te brengen (voor een paar euro te koop bij de bouwmarkt).

Tip 3: radiatorfolie

Helaas straalt een radiator de warmte niet alleen de kamer in, een deel komt namelijk ook terecht in de muur die erachter staat. Door radiatorfolie op de muur achter de radiator te plaatsen zorg je ervoor dat deze warmte niet door de muur wordt ogenomen, maar wordt terug gestraald naar de kamer. Je bespaart hiermee al snel enkele tientallen euro’s per jaar én de kamer is een stuk sneller opgewarmd.

Tip 4: spaarlampen en LED-lampen

Vervang eventuele gloeilampen door spaarlampen of LED-lampen. Spaarlampen verbruiken circa 75% minder energie dan gloeilampen en gaan vele malen langer mee. LED-lampen zijn zelfs nog zuiniger en hebben een levensduur die 50 keer langer is dan die van gloeilampen. Laat uiteraard ook geen lampen branden in ruimten waarvan je geen gebruikt maakt.

Tip 5:  ventileren en luchten

Hoewel deze tip enigszins tegenstrijdig kan overkomen, is het aan te raden om je woning te ventileren en ook regelmatig te luchten. Over het algemeen is de luchtvochtigheid in huis namelijk hoger dan buiten. Het opwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het opwarmen van droge lucht. Ventileren kan door middel van de welbekende ventilatieroosters. Luchten doe je door de ramen en deuren eens in de zoveel tijd tegenover elkaar open te zetten. Doe dit het liefst op een zonnige dag.

Bekijk al onze bespaartips voor andere goede ideeën om te besparen!